Dediğimizin Arkasındayız

 

Dünkü genel bakış yazımızda belirttiğimiz üzre, piyasaları bekleyen ciddi sorunlar var. Emtiaları, gıdaları şişirerek krize yol açmaya çalışıyorlar. Ve muhtemelen başaracaklar.  Dün; Almanya borsası rekor gördü geri geldi, ABD endeksleri  zirvelerde biraz geri geldi.

 

Merkez Bankalarının yanında büyük kurumsal oyuncular oligopol gibi hareket edip piyasayı tutuyor.  Mayıs’a kadar dayanırlar mı bilemeyiz. İçerde ise kurumlar vergisinde artış gerçekleşti. Yani bankalar başta olmak üzre büyük vergi veren şirketlere % 14 civarında ek vergi yükü bindi.

 

EREGL toplayan yatırımcı sayesinde BIST100 Endeksi aybaşından beri 24 puan artsa da dün genele yayılan bir satış görüldü. (EREGL dışarda kalsa BIST 100 aybaşından beri % 1 değil % 3 düşmüş demektir)  

Dün  bankalar % 3.2 civarında düşerken BIST100 dışındaki hisselerde de % 3 den fazla düşüş görüldü. Böylece BIST100 % 2.2 düştü. Borsa bugün tepki deneyebilir ama bunu destekleyecek gelişme olur mu belli değil. Yatırımcıların özellikle kredilerinde dikkatli olmasında fayda olabilir. 

 

Dünkü yazımızdan:

“Madem alacaksınız pahalı alın” diyen piyasa da bu işin bir parçası. Bu sayede Çin’de üretici fiyatları Mart’ta % 3.5 beklenirken % 4.4’e fırladı. ABD’de ise % 3.8 beklenirken % 4.2 çıktı. Türkiye’de bile üretici fiyatlarında yılbaşından beri 3 ayda % 8.2, yıllık bazda % 31.2 artış var. Nisanın yarısını geçtik. Gidişata göre ABD ve Çin’de Nisan’da ÜFE’nin % 5i geçmesi, Türkiye’de % 33’ü geçmesi artık sürpriz olmayabilir.

Ama bu o kadar kötü değil. Şunu tüm dünyada görüyoruz ki üretici fiyatlarındaki artışın yarısı kadar ancak tüketici fiyatlarında artış oluyor. Mart itibariyle yıllık TÜFE ABD’de %2.6, Çin’de %0.4, Türkiye’de % 16.2 oldu. Üretici sanki biraz kârından oluyor gibi. Bir de tüketiciyi koruyan devletlerin kurumlar vergisine % 15-%25 arasında zam yaparak şirketlerin kârından alma hamlelerini görünce şirketlere acıyabilirsiniz. Fakat bu sürecin en kârlısı onlar ve ortakları. Dünyada parasal bolluk sayesinde öncelikle şirketlerin hisseleri, son yıllara göre daha yukardan değerlenir oldu ve önce ortaklar kazandı. Politika Araştırmaları Enstitüsünün (IPS) salgının hızla yayıldığı 18 Mart 2020-18 Mart 2021’i kapsayan çalışmasında 2365 milyarderin, servetlerine % 54’lük bir artışla 4 trilyon dolar daha eklediği belirtildi. Yani bir yılda servetlerine yarısı kadar eklediler. Yeni gelişmeler gösteriyor ki önden yüklemeli kârın bedelini devletler bu yıl biraz tırpanlayacaklar, lütfen!”

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi; 1400 seviyesinin altına düştü. . Artık 1400 seviyesi direnç. Aşağısı ise şimdilik belirsiz olduğundan hedgeli gitmekte fayda var. 

Yunus KAYA